Please use this identifier to cite or link to this item: http://rps.chtei-knteu.cv.ua:8585/jspui/handle/123456789/887
Title: Перспективи використання дрібних азовочорноморських риб у технологіях харчових концентратів
Other Titles: PERSPECTIVES OF SMALL AZOV-BLACK SEA FISH IN TECHNOLOGIES FOOD CONCENTRATES
Authors: Данилюк, Інна Петрівна
Кравченко, Михайло Федорович
Keywords: азово-чорноморські риби
Azov-Black Sea fish
біохімічний склад
biochemical composition
харчова цінність
nutritional value
атерина чорноморська
Atherina pontica
харчові концентрати
food concentrates
рибний порошок
fish powder
Issue Date: 2017
Publisher: Харчова промисловість : зб. наук. пр. НУХТ. 2017. Вип. 21. С. 27–32
Citation: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/26422/1/%E2%84%9621.pdf
Abstract: У статті наведено результати дослідження харчової та біологічної цінності дрібних азово-чорноморських риб. Визначено види дрібних риб Чорноморського та Азовського басейнів, перспективні для переробки у харчові концентрати підвищеної харчової цінності. Results of research of food and biological value of small AzovBlack Sea fish. The types of small fish of the Black Sea and Azov basin, looking for processing into food concentrates increased nutritional value. Considering that an important reserve for the fishing industry has a small Azov-Black Sea fish there is a need to study their chemical composition and properties of raw materials, the possibility of recycling previously used fish species for food concentrates. Currently processing small AzovBlack Sea fish is problematic, it is because there is no appropriate technology for a given species. The data of the chemical composition of the Black Sea silversides show that it has a high nutritional value due to the content of protein and fat, so it is a promising raw material for the development of technology of food concentrates from it, which can later be used in the preparation of culinary production.
URI: http://rps.chtei-knteu.cv.ua:8585/jspui/handle/123456789/887
ISSN: УДК 664.956
Appears in Collections:65.53.03 Склад, характеристики й методи дослідження сировини та продуктів

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
НУХТ Данилюк.pdfОсновний текст729.79 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.