Please use this identifier to cite or link to this item: http://rps.chtei-knteu.cv.ua:8585/jspui/handle/123456789/422
Title: Зміна показників якості пісочного печива з додаванням виноградного порошку під час зберігання
Other Titles: Changes in the quality parametrs of shortbread biscuits with grape powder during the storage
Authors: Брикова, Тетяна Миколаївна
Гревцева, Наталія Вячеславівна
Самохвалова, Ольга Володимирівна
Keywords: виноград
порошки
пісочне печиво
зберігання
grape
powders
shortbread biscuits
storage
Issue Date: 2016
Publisher: Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. ХДУХТ, 2016. Випуск 2 (24). С. 330-344
Abstract: Досліджено органолептичні та фізико-хімічні показники якості пісочного печива з додаванням порошків виноградних кісточок та виноградних шкірочок під час зберігання. Вивчено процеси накопичення вільних жирних кислот та перекисних сполук під час зберігання печива. Показано, що внесення досліджувальних добавок гальмує ці процеси за рахунок вмісту великої кількості речовин з антиоксидантною активністю, що дозволяє подовжити термін зберігання пісочного печива. We have studied the changes in parameters of the quality of the developed products during the storage. Samples of the biscuits were stored packed in cellophane bags at 18 ± 3 C for 60 days. Every 5 days we determined organoleptic, physical and chemical indicators of quality as well as studied the processes of accumulation of free fatty acids and peroxide compounds in the samples. It was determined that after 45 days visible foreign taste and odor appeared in the control sample without additives, indicating the start of fat oxidation. A sample with the addition of grape seed powder acquired such taste after 60 days, and the organoleptic characteristics of cookies with the addition of the powder from the grape skins have not changed throughout the storage period. In addition, cookies with the powder stay crisp for a longer period and slowly lose moisture
URI: http://rps.chtei-knteu.cv.ua:8585/jspui/handle/123456789/422
Appears in Collections:65.33.35 Виробництво борошняних кондитерських виробів

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3.6.pdf326.21 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.