Please use this identifier to cite or link to this item: http://rps.chtei-knteu.cv.ua:8585/jspui/handle/123456789/3061
Title: Особливості розвитку виноробства у перспективних виноробних регіонах України
Other Titles: Features of the Wine Manufacturing in the Perspective Ukraine Wine-Production Regions
Authors: Брикова, Тетяна Миколаївна / Brykova, Tetiana
Keywords: вино
wine
виробництво
production
поживна цінність
nutritional value
виноробні регіони
wine-making regions
кліматичні умови
climatic conditions
дріжджові культури
yeast strains
Issue Date: 2025
Publisher: Брикова Т. ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ВИНОРОБСТВА У ПЕРСПЕКТИВНИХ ВИНОРОБНИХ РЕГІОНАХ УКРАЇНИ / Т. Брикова // Інновації та технології в сфері послуг і харчування. – 2025. – № 2 (16). – С. 32–36. – DOI: https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(16).2025.5.
Abstract: Україна є аграрно-індустріальною державою із багатовіковими традиціями розвитку сільськогосподарських галузей виробництва. Виноробство стало однією з перспективних галузей, завдяки яким Україна заявила про себе по всьому світу, про що свідчать перемоги та відзнаки міжнародного рівня. Військова агресія Росії спричинила величезні збитки виноробному потенціалу України, починаючи з 2014 року, хоча експерти максимально травматичним називають 2022 рік. Не зважаючи на труднощі, які ускладнюють розвиток галузі, виновиробництво поступово відновлюється в умовах війни. Через втрату значних виноробних площ внаслідок окупації територій, активних бойових дій, замінувань, тощо все активніше почали розвиватись виноробні потужності нетипово виноробних регіонів України. Метою даного дослідження став аналіз особливостей виробництва вина у «невиноробних» регіонах України, зважаючи на особливості регіонів. Для цього в ході дослідження було вивчено фактори, що мають потенційний вплив на органолептичні якості вина в процесі вирощування винограду та виготовлення напою. Серед факторів, що впливають на якість та органолептику готового напою експерти (як українські, так і міжнародні) виділяють зміну кліматичних умов, що призводить не лише до зміни спеціалізації виробництва (вибір сортового різноманіття), але й до зміни органолептики готового продукту. Так на міцність вина впливає середньорічна температура: чим вищі температури, тим швидше дозрівають солодші ягоди, але з меншим вмістом соку. Це призводить до потреби більшого використання води в технологічному процесі та підвищення міцності напою на момент закінчення бродіння. Зміна ґрунтових характеристик також може значно впливати на органолептику готового напою. Також важливим є мікробне природне обсіменіння ягід, що також значно впливає і на міцніть вина, і на його органолептичні показники, не зважаючи на використання комерційних штамів. Саме тому вивчення маркетологічних вподобань українців та особливостей напоїв в кожному з регіонів України є важливим завданням для розвитку галузі та становить перспективу подальших досліджень. Ukraine is an agrarian-industrial state. It has centuries-old agricultural industry traditions. Winemaking has become one of the promising industries. Thanks to winemaking, Ukraine has declared itself throughout the world as evidenced by victories and awards at the international level. Russia's military aggression has caused enormous damage to the winemaking potential of Ukraine, starting in 2014. However, experts call 2022 the most traumatic year. Despite the difficulties that complicate the development of the Ukrainian wine industry, it is gradually being restored in wartime. Due to the loss of significant wine-making areas because of the territories' occupation, active hostilities, mining, etc., winemaking capacities in atypical wine-growing regions of Ukraine have begun to develop more actively. The research aim of the current study became the analysis of the wine production features in "non-wine-growing" Ukraine regions taking into account regional features. For this purpose, the study examined factors that have a potential impact on the organoleptic qualities of wine during the process of grape's growing and wine making. Among the factors that affect the quality and organoleptic properties of the finished wine, experts (both Ukrainian and international) highlight changes in climatic conditions which lead both to a change in production specialization (choice of varietal variety) and to a change in the organoleptic properties of the produced product. In such a way, the strength of wine is affected by the average annual temperature: the higher the temperature, the faster the sweeter berries ripen, but with low juice content. This leads to the need for greater use of water in the technological process and an increase in the strength of the wine at the end of fermentation. Changes in soil characteristics can also significantly affect the organoleptic properties of the finished drink. Also important is the natural microbial insemination of the grapes which also significantly affects both the strength of wine and its organoleptic properties nevermind of the use the commercial yeast strains. That is why a marketing study of the Ukrainians' preferences as well as an analysis of the characteristics of beverages in each region of Ukraine becomes an important task and a prospect for further research.
URI: http://rps.chtei-knteu.cv.ua:8585/jspui/handle/123456789/3061
Appears in Collections:65.49.03 Склад, характеристики й методи дослідження сировини та продуктів

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Brykova_features_wine.pdfосновний текст369.6 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.