Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rps.chtei-knteu.cv.ua:8585/jspui/handle/123456789/2750
Назва: | Готельно-ресторанний бізнес: тенденції галузі в умовах кризових явищ та перспективи повоєнного розвитку |
Інші назви: | Hotel and Restaurant Business: Trends of the Industry in the Conditions of Crisis Phenomena and Prospects of Post-War Development |
Автори: | Брикова, Тетяна Миколаївна / Brykova, Tetiana |
Теми: | готельно-ресторанний бізнес економічна криза повномасштабна війна туризм Covid-19 послуги із тимчасового розміщування й організації харчування hotel and restaurant business economic crisis tourism full-scale war temporary accommodation and catering services |
Дата публікації: | 2023 |
Видавництво: | Брикова Т. ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННИЙ БІЗНЕС: ТЕНДЕНЦІЇ ГАЛУЗІ В УМОВАХ КРИЗОВИХ ЯВИЩ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ПОВОЄННОГО РОЗВИТКУ / Т. Брикова // Вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту. Економічні науки. – 2023. – № 1(89). – С. 53–67. – DOI: http://doi.org/10.34025/2310-8185-2023-1.89.04. |
Короткий огляд (реферат): | Сучасний стан готельно-ресторанного бізнесу можна охарактеризувати як мінливий. Галузь, ослаблена постпандемічними наслідками, карантинними обмеженнями, пристосовується до роботи в умовах війни. Перші місяці повномасштабної війни були прибутковими, але нині галузь зазнає втрат через скорочення потоку туристів, зниження платоспроможності населення, відтік кадрів тощо. Поштовхом до відновлення активності у сфері гостинності та ресторанного бізнесу стане перемога України у війні і припинення бойових дій. Тому визначення тенденцій і перспектив повоєнного розвитку сфери гостинності набуває актуальності. Мета статті – дослідження функціонування готельно-ресторанного бізнесу в умовах пандемії COVID-19 і війни та визначення перспектив повоєнного розвитку галузі. Методологія. У процесі дослідження використовувались методи порівняння (для визначення основних тенденцій розвитку галузі), аналізу та узагальнення (для теоретичних узагальнень та формулювання висновків про вплив кризових явищ на стан готельно-ресторанного бізнесу та перспективи його розвитку). Результати. З’ясовано, що до 2020 р. готельно-ресторанний бізнес був стабільною і самодостатньою галуззю (у 2019 р. в Україні було 18 636 закладів харчування і 5 335 колективних засобів розміщення). Встановлено, що внаслідок пандемії COVID-19 ситуація на ринку готельних та ресторанних послуг змінилась, що призвело до зменшення кількості закладів, докорінної реорганізації тих, що залишились на ринку, зміни фокусу їхньої діяльності. Проведено аналіз фінансових результатів до оподаткування підприємств, що надають послуги із тимчасового розміщування й організації харчування. За результатами аналізу встановлено, що у 2020 р. на ринку залишилось 4 523 заклади розміщування та 14 786 закладів сфери ресторанного господарства, 40,9% господарюючих суб’єктів отримали збитки. У 2021 р. внаслідок впровадження ефективних заходів протидії карантину, приріст фінансового результату до оподаткування становив 220,4%. Розглянуто динаміку готельно-ресторанного бізнесу в умовах війни: у лютому 2022 р. працювало менше 20% закладів ресторанного бізнесу, ситуація стабілізувалась у березні (відновили свою діяльність 38% закладів). Узагальнено наслідки пандемії COVID-19 та повномасштабної війни, що стали передумовами кризи у досліджуваній галузі. Наголошено, що перспективи діяльності галузі залежатимуть від фінансових, безпекових факторів, рівня ризиків, динаміки відновлення інвестиційних потоків; було узагальнено важливість залучення додаткових інвестицій на відновлення галузі, а також доцільність формування плану відновлення активності суб’єктів ресторанного і готельного господарства відповідно до попиту на туристичні послуги. Перспективи подальших досліджень пов’язані з оцінкою наслідків військових дій в Україні для сфери готельно-ресторанного бізнесу. The current state of the hotel and restaurant business can be characterized as changing. The industry, weakened by the post-pandemic consequences and quarantine restrictions, is adapting to work in wartime conditions. The first months of the full-scale war were profitable, but now the industry is suffering losses. The purpose of the article is to study the functioning of the hotel and restaurant business in the conditions of the COVID-19 pandemic and the war, as well as the prospects for the post-war development of the industry. In the process of research, methods of comparison, analysis and generalization were used. It was found that the hotel and restaurant business was a stable industry until 2020 (in 2019, there were 18,636 catering establishments and 5,335 collective means of accommodation in Ukraine). It was established that the COVID-19 pandemic led to a decrease in the number of institutions and a radical reorganization of those that remained. An analysis of the financial results before taxation of enterprises providing temporary accommodation and catering services was carried out. Based on the results of the analysis, it was established that in 2020 there were 4,523 accommodation establishments and 14,786 restaurants in the market, 40.9% of business entities suffered losses. In 2021, as a result of the implementation of effective quarantine countermeasures, the increase in the financial resultbefore taxation amounted to 220.4%. The dynamics of the hotel and restaurant business in wartime conditions were considered: in February 2022, less than 20% of restaurant business establishments worked, the situation stabilized in March (38% of establishments resumed their activities). The consequences of the COVID-19 pandemic and full-scale war, which became the prerequisites for the crisis in the researched industry, are summarized. It was emphasized that the prospects of the industry will depend on financial and security factors. Prospects for further research are related to the assessment of the consequences of military actions in Ukraine for the sphere of hotel and restaurant business. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://rps.chtei-knteu.cv.ua:8585/jspui/handle/123456789/2750 |
Розташовується у зібраннях: | 71.35.75 Економіка, організація, управління, планування та прогнозування готельного господарства |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Brykova_grb_2023.pdf | основний текст | 229.87 kB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.