Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rps.chtei-knteu.cv.ua:8585/jspui/handle/123456789/2691
Title: | Виноробство та виноградарство в Україні: енотуризм, міжнародне співробітництво та мистецтво сомельє в умовах війни |
Other Titles: | Winemaking and Viticulture in Ukraine: Wine Tourism, International Cooperation and Sommelier Practice in the War Realities |
Authors: | Брикова, Тетяна Миколаївна / Brykova, Tetiana |
Keywords: | виноробство гастротуризм енотуризм кластерний підхід Укрвинпром потужності розвиток winemaking gastronomic tourism wine tourism cluster approach Wines of Ukraine Ukrvynprom manufactures development |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Брикова Т. ВИНОРОБСТВО ТА ВИНОГРАДАРСТВО В УКРАЇНІ: ЕНОТУРИЗМ, МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО ТА МИСТЕЦТВО СОМЕЛЬЄ В УМОВАХ ВІЙНИ / Т. Брикова // Інновації та технології в сфері послуг і харчування. – 2024. – № 3 (13). – С. 12–18. – DOI: https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(13).2024.2. |
Abstract: | Військова агресія Росії проти України має свої негативні наслідки на всі сфери економічної діяльності України. Одними із традиційних виноробських регіонів нашої держави є Крим та Південь України, які є окупованими, або значно постраждали від військових дій. Метою представленого дослідження став аналіз стану виноробної галузі в сучасних умовах України та перспективи розвитку енотуризму та мистецтва сомельє. Зважаючи на триваючу агресію, частина виноробних та виногра-дарських підприємств провела релокацію, завдяки чому продовжує свою діяльність. Наразі в Україні розвиваються “нетипово виноробські” регіони, але галузь продовжує жити, хоча і потребує підтримки та модернізації. В даній роботі розглянуті реалії виноградарської та виноробної галузей в Україні, а також перспективи розвитку енотуризму та міжнародного представлення України, як виноробської держави; описана особливість та потенційна важливість розвитку роботи сомельє та необхідність комплексного підходу в розвитку винного туризму в Україні. За словами директора державної корпорації Укрвинпрому Україна має потенційні можливості стати потужним експортером якісного, висококласного вина на ринки Європейської співдруж-ності та, загалом, світу. Такі перспективи українського виноробства підтверджують, як дані об’єднання Wines of Ukraine, так і нагороди та визнання, що здобуваються українськими компаніями та брендами на міжнародних виставках та фестивалях, що не лише затверджує Україну як якісного виробника, але й допомагає сформувати та розвивати винний та гастрономічний туризм, поєднуючи різних виробників в межах локального чи регіонального бренду, як от “Вина Закарпаття”. Закордонний досвід доводить, що виважений підхід та продумана політика співпраці між виробниками, готельно-ресторанними, рекреацій-ними потужностями, логістичними та туристичними компаніями може створити потужний кластер, який не лише сприя-тиме економічному розвитку регіону, але й створюватиме власну автентичну культуру виробництва та споживання вина, що дозволить на рівних конкурувати з такими потужними виноробними країнами, як Франція, Італія, або Іспанія. Russia’s military aggression against Ukraine has negative consequences for all areas of Ukraine’s economic activity. One of the traditional wine-growing regions of our country is the Crimea and the South of Ukraine which are occupied or have been significantly affected by military operations. Our research aim was to analyze the Ukrainian wine industry state today and the prospects for the development of wine tourism and the sommeliers’ job. Because of the ongoing aggression, part of the winemaking and viticultural enterprises has been relocated. Due to this, they continue their activities. Currently, Ukraine is developing “atypical wine-growing” regions and the industry continues to live, although it needs support and modernization. This work examines the realities of the viticulture and winemaking industries in Ukraine, as well as the prospects for the development of wine tourism and the international representation of Ukraine as a winemaking state; the peculiarity and potential importance of the development of the sommelier’s work and the need for an integrated approach in the development of wine tourism in Ukraine are described. As the director of State Corporation Ukrvynprom says, Ukraine has the potential to become a powerful exporter of quality wine to the markets of the European Union and the world, in general. This is confirmed by both the data of the Wines of Ukraine association and the awards and recognition won at international exhibitions and festivals, which not only confirms Ukraine as a quality producer but also helps to form and develop wine and gastronomic tourism, combining different producers within the limits of a local or regional brand, such as “Vyna Zakarpattia”. Foreign experience proves that with a balanced approach and a well-thought-out policy of cooperation between producers, hotels, restaurants, and recreational facilities; logistics and tourism companies can create a powerful cluster that will not only contribute to the economic development of the region, but also create its own authentic culture of wine production and consumption, which will allow us to compete on an equal footing with such powerful wine-producing countries as France, Italy, or Spain. |
URI: | http://rps.chtei-knteu.cv.ua:8585/jspui/handle/123456789/2691 |
Appears in Collections: | 71.37.05 Види та форми відпочинку і туризму |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Brykova_winemaking_viticulture.pdf | основний текст | 1.31 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.