Please use this identifier to cite or link to this item: http://rps.chtei-knteu.cv.ua:8585/jspui/handle/123456789/2357
Title: Впровадження систем ресурсозбереження на підприємствах готельно-ресторанного господарства України
Other Titles: Implementation of Resource Saving Systems at the Establishments of the Hotel Industry of Ukraine
Authors: Паламарек, Каріна Вікторівна
Біла, Анастасія Сергіївна
Keywords: готельний бізнес
цілі сталого розвитку
ресурсозберігаючі системи
екоготель
енергоефективність
автоматизація
ресурсозберігаючі і екологічні технологіії
sustainable development goals
energy efficiency
resource-saving systems
hotel business
automation
eco-hotel
resource-saving technologies
Issue Date: 2023
Publisher: Паламарек К. ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМ РЕСУРСОЗБЕРЕЖЕННЯ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ / К. Паламарек, А. Біла // Вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту. Економічні науки. – 2023. – № 3 (91). – С. 185–195. – DOI: http://doi.org/10.34025/2310-8185-2023-3.91.13.
Abstract: За останні декілька років готельний бізнес багато пережив: локдауни, війну та блекаути. Безумовно, все це вплинуло на сервіс, побудову комунікації з гостями та операційні процедури. Проблеми ресурсозбереження та екологізації є актуальними для українських готелів у зв'язку зі значним збільшенням собівартості готельних послуг через значний обсяг використання електроенергії та стрімке зростання цін на енергоносії. Мета дослідження полягає в узагальненні теоретичних положень та розробці практичних рекомендацій щодо впровадження систем ресурсозбереження та екологічної модернізації діяльності готельних підприємств України. Завданням статті є визначення основних перешкод на шляху до впровадження ресурсозберігаючих технологій на підприємствах готельного господарства України і пропозиції актуальних шляхів їх вирішення. Методологія. Методика проведення економічних досліджень ґрунтувалась на застосуванні системного аналізу – для з’ясування основних категорій дослідження; абстрактно-логічного методу – для здійснення теоретичних узагальнень та висновків про сучасні наукові дослідження в галузі розвитку сфери гостинності. Результати. У статті проведено критичний аналіз екологічної відповідальності в готельному бізнесі, що слугує ефективним інструментом створення позитивного іміджу підприємства, підвищення завантаження номерного фонду і, як наслідок, збільшення прибутку. Розглянуто питання впровадження систем ресурсозбереження на готельних підприємствах. Зазначено основні перешкоди на шляху до впровадження ресурсозберігаючих технологій в Україні, однією з яких є те, що власникам бізнесу бракує коштів на впровадження інноваційних ресурсозберігаючих технологій через високу вартість, а іншою – менеджери підприємств менш мотивовані, тому що вони зосереджуються лише на економічних результатах нещодавньої діяльності. Запропоновані актуальні шляхи вирішення основних перешкод на шляху до впровадження ресурсозберігаючих технологій в готельному бізнесі. Запропоновані важливі заходи, що можуть бути впроваджені на готельних підприємствах з метою ресурсозбереження, які дадуть змогу прискорити науковий пошук стосовно нових механізмів реформування галузі, розробляти нові концепції та методи управління, адже в умовах постійної мінливості як внутрішнього так і зовнішнього середовища готельний бізнес кожного разу стикається з новими проблемами і викликами. Ефективність впровадження наукових розробок забезпечуватиме українському бізнесу гідне місце на світовому ринку індустрії гостинності, підвищуватиме значущість для зростання національної економіки та міжнародної інтеграції, зокрема у європейському напрямі. Перспективи подальших досліджень. Здійснити науковий пошук стосовно нових ресурсозберігаючих і екологічних технологій на підприємствах готельного господарства України, адже в Україні ці технології тільки починають свій розвиток. Це потребує систематичного детального вивчення та вдосконалення, що обумовлює доцільність проведення подальших досліджень, спрямованих на поліпшення розвитку підприємств готельного господарства України. The article deals with the implementation of resource saving systems at hotel enterprises. The main obstacles on the way to the introduction of resource-saving technologies in Ukraine are indicated and actual ways to solve them are proposed. The problems of resource conservation and ensuring energy efficiency are relevant for Ukrainian hotels in connection with a significant increase in the cost of hotel services due to a significant volume of electricity use and a rapid increase in energy prices. In Ukraine, resource-saving technologies are just beginning their development. Basically, resource saving systems are implemented by hotels belonging to international hotel chains. Currently, the majority of foreign hotel enterprises strive to participate in international environmental programs, which make the use of non-traditional sources of heat and energy relevant. In addition, in recent years, the population, especially within the framework of the European space, has become more environmentally responsible. Therefore, environmental responsibility in business also serves as an effective tool for creating a positive image of the enterprise, increasing the occupancy of the number pool and, as a result, increasing profits. Proposed important measures that can be implemented in hotel enterprises for the purpose of saving resources, which will make it possible to accelerate the scientific search for new mechanisms for reforming the industry, to develop new concepts and management methods, because in the conditions of constant variability of both the internal and external environment, the hotel business is always faced with new problems and challenges. The effectiveness of implementation of scientific developments will provide Ukrainian business with a worthy place in the world market of the hospitality industry, will increase its significance for the growth of the national economy and international integration, in particular in the European direction.
URI: http://rps.chtei-knteu.cv.ua:8585/jspui/handle/123456789/2357
Appears in Collections:71.35.75 Економіка, організація, управління, планування та прогнозування готельного господарства

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
palamarak_vprovagennia.pdfосновний текст269.79 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.