Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rps.chtei-knteu.cv.ua:8585/jspui/handle/123456789/2350
Назва: | Convergence of National and International Standards of Grain and Wheat Flour |
Інші назви: | Конвергенція національних і міжнародних стандартів зерна та борошна пшеничного |
Автори: | Palamarek, Karina Romanovska, Olha Romanovska, Anastasia |
Теми: | convergence international integration wheat grain international standards export wheat flour конвергенція міжнародна інтеграція зерно пшениці борошно пшеничне міжнародні стандарти експорт |
Дата публікації: | 2023 |
Видавництво: | Palamarek K. CONVERGENCE OF NATIONAL AND INTERNATIONAL STANDARDS OF GRAIN AND WHEAT FLOUR / K. Palamarek, O. Romanovska, A. Romanovska // Вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту. Економічні науки. – 2023. – № 3 (91). – С. 209–218. – DOI: http://doi.org/10.34025/2310-8185-2023-3.91.15. |
Бібліографічний опис: | http://herald.chite.edu.ua/content/download/archive/2023/v3/15.pdf |
Короткий огляд (реферат): | The article examines the problems of harmonizing national standards of Ukraine with international ones - Codex Alimentarius. An assessment of the convergence of international standards for grain and wheat flour in Ukraine was carried out. The comparative characteristics of the quality indicators specified in the international and national standards for wheat grain and flour were analyzed and carried out. The aim of the article is to analyze and compare the international standards for wheat grain and wheat flour with the national standards of Ukraine. The subject of special attention should be the harmonization of the Technical Standardization Committees TK 64, TK 67, TK 86, TK 153, TK 170 "Cereals, legumes and their processing products". The methodological basis of this research: a systematic approach to the analysis of scientific literature, normative documents, in particular national and international standards; an abstract-logical method for summarizing research results and conclusions. У статті розглянуто проблеми гармонізації національних стандартів України з міжнародними – Кодекс Аліментаріус. Проведена оцінка конвергенції міжнародних стандартів на зерно та борошно пшеничне в Україні. Здійснена порівняльна характеристика показників якості, які зазначені у міжнародних і національних стандартах на зерно та борошно пшеничне. Мета дослідження – проаналізувати та провести порівняльну характеристику міжнародних стандартів на зерно пшениці та борошно пшеничне з національними стандартами України. Предметом особливої уваги повинна стати гармонізація Технічних комітетів стандартизації ТК 64, ТК 67, ТК 86, ТК 153, ТК 170 «Зернові, бобові культури та продукти їх переробляння». У статті використані такі методи дослідження: системний підхід до аналізу наукової літератури, нормативних документів, зокрема національних та міжнародних стандартів; абстрактно-логічний метод для узагальнення результатів дослідження та висновків. Встановлено, що для інтенсифікації процесу інтеграції України до Європейського Союзу необхідна гармонізація національних стандартів з міжнародними. Проведений порівняльний аналіз дав змогу окреслити різницю між національними та міжнародними стандартами на зерно та борошно пшеничне. Порівняння свідчать, що аналізовані міжнародні та національні стандарти, окрім розбіжностей, мають загальні риси: однакові показники вологості зерна пшеничного та показник вмісту золи, за якими можна охарактеризувати технологічне спрямування борошна пшеничного. Встановлено, що міжнародні стандарти Кодекс Аліментаріус на зерно та борошно пшеничне надають загальні характеристики та вимоги до якості на відміну від національних, в яких наведено показники якості до кожного сорту борошна. Проведений порівняльний аналіз міжнародних і національних стандартів з метою практичного використання зерна та борошна пшеничного у різних галузях харчової промисловості. Перспектива подальших досліджень полягає у проведенні аналізу харчових добавок, які доцільно додавати до борошна пшеничного з метою покращення його технологічних властивостей. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://rps.chtei-knteu.cv.ua:8585/jspui/handle/123456789/2350 |
Розташовується у зібраннях: | 65.35.03 Склад, характеристики й методи дослідження сировини та продуктів |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
palamarek_pomanovska_convergence.pdf | основний текст | 264.17 kB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.