Please use this identifier to cite or link to this item: http://rps.chtei-knteu.cv.ua:8585/jspui/handle/123456789/1804
Title: Development of the Hotel and Restaurant Business in the Context of European Integration
Other Titles: Розвиток готельно-ресторанного бізнесу в умовах євроінтеграції
Authors: Verstiak, Oksana
Kruhlyanko, Andriy
Kormakova, Inna
Keywords: hotel and restaurant business
готельно-ресторанний бізнес
sustainable development
сталий розвиток
integration
інтеграція
social
соціальний
economic development
економічний розвиток
Issue Date: 2023
Publisher: Вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту. – Чернівці : ЧТЕІ ДТЕУ, 2023. – Вип. I (89). Економічні науки. – С.68-77.
Citation: DOI: http://doi.org/10.34025/2310-8185-2023-1.89.05
Abstract: Relevance. Problem statement. European integration implies the development of international tourism flows, which will ensure an increase in demand for hotel and restaurant services. This can contribute to the development of infrastructure, improving the level of service, and creating new job opportunities. Furthermore, in the process of European integration, the standards of the hotel and restaurant business in Ukraine require adaptation to the requirements of European norms and standards. This includes the implementation of appropriate standards for food safety and quality, hygiene, energy efficiency, and more. Additionally, European integration involves free movement of capital and openness to foreign investment, which can help attract investment in the hotel and restaurant business and increase its competitiveness. Therefore, it can be argued that the topic of the hotel and restaurant business is highly relevant in the process of European integration, as this sector is an important factor in the development of tourism and the economy as a whole. Introduction to the EU provides Ukrainian hotels and restaurants with the opportunity to attract new customers from EU countries. The increase in tourist flow can lead to a growing demand for hotel and restaurant services. European standards in the hospitality industry are higher than in some other countries. Ukrainian hotels and restaurants must meet these standards to be competitive on an international level. This requires improvements in service, food quality, safety, and infrastructure. With the increase of foreign investments in the hotel and restaurant industry in Ukraine, new competitors emerge. This stimulates Ukrainian businesses in this sector to constantly enhance their services and embrace innovative solutions. Research objective. The objective of the study is to determine the conceptual foundations of the hotel and restaurant business. Methodology. The tasks outlined in the article were accomplished using general scientific research methods, namely analysis, systematization, and generalization. The research is based on logical-dialectical methods of scientific cognition, methods of systemic analysis, as well as specific methods, including methods of analysis and synthesis. Results. The article explores the hotel and restaurant business in Ukraine, highlighting that it is developing at a slow pace despite aiming to align with European trends. The positive and negative consequences of the integration aspect of the hotel and restaurant business are addressed. The aspects that may be crucial for the hotel and restaurant business after EU accession are examined. Practical significance. Solutions to the issues of sluggish development in the hotel and restaurant business are proposed. It is substantiated that the development of the hotel and restaurant business in Ukraine is essential for Eurointegration and ensuring sustainable economic growth in the country. The article provides suggestions and ideas for the development of the hotel and restaurant business in Ukraine. Prospects for further research. Further research envisages the utilization of all reserves to enhance the quality of service and competitiveness of hotel and restaurant complexes in Ukraine by implementing positive foreign experience in the development of hospitality enterprises. Європейська інтеграція передбачає розвиток міжнародних туристичних потоків, що забезпечить зростання попиту на готельно-ресторанні послуги. Це може сприяти розвитку інфраструктури, підвищенню рівня обслуговування та створенню нових робочих місць. Окрім того, в процесі євроінтеграції стандарти готельно-ресторанного бізнесу в Україні потребують адаптації до вимог європейських норм та стандартів. Це включає в себе впровадження відповідних стандартів щодо безпеки та якості харчування, гігієни, енергоефективності тощо. Також євроінтеграція передбачає вільний рух капіталу та відкритість для іноземних інвестицій, що може сприяти залученню інвестицій в готельно-ресторанний бізнес та підвищенню рівня його конкурентоспроможності. Отже, можна стверджувати, що тематика готельноресторанного бізнесу є дуже актуальною в процесі євроінтеграції, оскільки цей сектор є важливим фактором розвитку туризму та економіки загалом. Метою статті є визначення концептуальних засад готельно-ресторанного біснесу. У статті досліджено розвиток готельно-ресторанного бізнесу в Україні, а саме його повільні темпи та орієнтацію на європейські тенденції. Висвітлено позитивні та негативні наслідки інтеграційного аспекту готельно-ресторанного бізнесу. Розглянуто аспекти, які можуть бути важливими для нього після вступу до Європейського Союзу. Запропоновано вирішення питань сповільненого розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Доведено, що розвиток готельно-ресторанного бізнесу в Україні є важливим для євроінтеграції та забезпечення сталого економічного розвитку країни.
URI: http://rps.chtei-knteu.cv.ua:8585/jspui/handle/123456789/1804
Appears in Collections:71.35.75 Економіка, організація, управління, планування та прогнозування готельного господарства

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Development of the Hotel and Restaurant Business in the Context of European Integration.pdfОсновний текст238.2 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.